Pernah makan salad dengan Sos salad Bijan?
Suka ke..tak suka bila terbayang kan bijian bijan tu.
Actually aku bukan penggemar bijan dan masa nak try first time tu macam teragak-agak jugak. Tak tau lah masa tu tetiba nak order benda ni and once i've tried, terus dah tak pandang lagi other type of dressing bila makan salad.
First time aku rasa sos ni ialah kat 'Sushi Zanmai' in 2012. Masa tu makan dengan Aftah kot. Lepas tu macam tak puas hati sebab kalau terasa nak makan, beli je lah salad kat situ. Tak semua dining spot offer dressing ni. Pada aku lah, jarang nampak kat menu. Maybe orang lain dah biasa.
So aku pun cari kat grocery store dan jumpa lah yang lebih kurang je rasa dia, jenama KEWPIE.
So aku pun cari kat grocery store dan jumpa lah yang lebih kurang je rasa dia, jenama KEWPIE.
Camni la rupa dia..
(image source: Google)
Serius sedap. Membuat kan kau akan jadi penggemar salad hijau tetiba dan makan hari-hari pun takpe. Selain ada biji bijan tu, the downside of it ialah kalori dia agak tinggi jugak lah compared tu kalau kau makan salad dengan oil based dressing sebab ingredient "sesame roasted dressing" ni ada campuran gula dan jugak mayonnaise.
To me, we just need to find the balance. You can make the salad tasty with delicious dressing macam ni tapi jangan lah rendam salad tu dengan sos. A few spoons only, will do. InsyaAllah boleh ye kalau semua ada willpower yang lebih kuat dari aku yang pasrah je dengan makanan sedap.
Untuk mengurangkan rasa bersalah consume healthy salad with somehow unhealthy dressing, aku pun cari resepi dressing ni dan memandai ubahsuai ikut aku supaya lebih sihat la sikit (where i switch regular mayonnaise dengan low fat (light) type and white sugar with brown sugar).
Maaf, aku lupa kat page siapa aku dapat resepi asal. Tak dapat nak bagi kredit. Yang aku ingat, some english food blogger camtu. Resepi ni aku paste je dari simpanan dalam pendrive lama aku yang aku dah ubahsuai siap-siap lepas beberapa kali buat experimen. Cut and paste. Tu yang format tulisan bersepah senget benget.
Maaf, aku lupa kat page siapa aku dapat resepi asal. Tak dapat nak bagi kredit. Yang aku ingat, some english food blogger camtu. Resepi ni aku paste je dari simpanan dalam pendrive lama aku yang aku dah ubahsuai siap-siap lepas beberapa kali buat experimen. Cut and paste. Tu yang format tulisan bersepah senget benget.
Lepas aku buat masa tu,baru faham kenapa tak semua restoran offer dressing ni sebab nak buat leceh jugak, ada banyak ingredients dan rasanya pelanggan yang datang makan asyik suka request extra dressing, especially kalau aku yang datang makan kat situ. Hehe.
Walaubagaimanapun, bila dah buat beberapa kali, takde lah leceh mana pun. Masa memula nak beli barang tu je kau rasa macam "amende la banyak sangat bahan nak kena campur untuk buat cicah salad je?". Lepas dah buat 10 kali camtu, dah rasa biasa. Ataupun lepas kau dah rasa tak berbaloi beli sos kewpie setiap kali shopping groceries sebab tetibe mak, suami dan anak-anak pun suka makan salad. Sos sebotol habis sekali makan.
Ok, ni resepi nya.
*Anggaran bahan untuk 1L/ sebotol
besar Sesame Dressing – Boleh simpan dalam Peti ais buat stock boleh makan
sampai lebam.
*Resepi ini diubahsuai ikut
kesesuaian. Boleh tukar pada mayonnaise biasa dan gula putih Cuma ada extra
kalori le nanti.
*Kalau guna kacang panggang yang
bergaram, maka TAK PERLU LAGI campur ½ sudu garam halus.
Bahan-bahan / Ingredient:-
1 cawan/cup
|
Mayonnaise rendah lemak/Low fat
mayonnaise
|
¼ cawan/cup
|
Kicap Cair/Soy sauce
|
½ cawan/cup
|
Cuka Epal/Apple Cider Vinegar
|
¾ cawan/cup
|
Gula Perang/Brown Sugar
|
¾ cawan/cup
|
Kacang panggang kering tanpa
garam/Unsalted dry roasted Peanut
|
2 sudu besar/tbsp
|
Bawang putih yang dicincang/finely
chopped garlic
|
1 sudu besar/tbsp
|
Bijan putih dipanggang/roasted
white sesame seed
|
½ sudu kecil/tsp
|
Garam halus/salt
|
1 sudu kecil/tsp
|
Minyak bijan/sesame oil
|
Penyediaan/Preparation:-
1) Masukkan Mayonnaise, Kicap cair,
cuka, gula, garam dan bawang putih ke dalam pengisar. Kisar lebih kurang dalam
1 minit.
Mix
Mayonnaise, Soy Sauce, Apple Vinegar, Brown Sugar, salt and chopped garlic in
the blender. Blend for about 1 minute.
2) Masukkan Kacang. Kisar sehingga
halus ikut yang digemari (halus atau sederhana halus)
Pour
the dry roasted peanut in the mixer and blend until the peanut have finely
chopped and blended in.(follow what you prefer)
3) Masukkan Minyak Bijan dan Bijan
Putih yang dah dipanggang. Kisar beberapa saat. Siap.
Add
in the Sesame oil and the White roasted sesame seed. Blend for a few seconds
more.
Siap.
Done.
-LS
Kacang tu kacang apa ye.. Tak perlu panggang ke
ReplyDelete